Jeugdigen hebben een passende plek op school en de arbeidsmarkt
Jeugdigen groeien zoveel mogelijk op in een gezinssituatie en krijgen tijdig de juiste hulp
Jeugdigen groeien gezond, veilig en kansrijk op en ontwikkelen hun talenten
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2020
Realisatie 2020
Ambitie 2022
Percentage voortijdig schoolverlaters
1,8%
<= 1,8%
2,1%
<= 1,8%
Bron: DUO
Percentage jeugdigen (18 - 23 jaar) zonder startkwalificatie dat werkt
39,7%
42,5%
42,1%
43,0%
Bron: Inlichtingenbureau
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
We continueren dit jaar het onderwijsinnovatiefonds dat gericht is op de ontwikkeling van innovatieve onderwijsconcepten- en activiteiten met als doel de ontwikkeling van talent in de brede zin van het woord.
Ja
Op 6 mei heeft het college in verband met corona besloten om de subsidieregeling te beëindigen en het resterend budget te bestemmen voor onderwijskansen dit om de kansgelijkheid te vergroten. Naar aanleiding van een motie van de raad is dit budget overgeheveld naar 2021, zodat het kan worden ingezet voor het Uitvoeringsplan Gelijke Kansen dat zich richt op korte en langeretermijn activiteiten die kansengelijkheid bevorderen.
We dragen bij in de ontwikkeling van bijvoorbeeld Kindcentra, Ondernemend Onderwijs, Bossche Educatieve Partners, het Bossche Jeugd Parlement en Europese projecten.
Ja
Ook in 2020 hebben we- weliswaar vanwege corona in een ander tempo en wijze - bijgedragen in de ontwikkeling van de kindcentra, Bossche Educatieve Partners, het Bossche jeugdparlement, Kinderparlement en Europese projecten. De evaluatie van de Bossche Educatieve Agenda is vanwege de prioriteiten bij partners als onszelf als gevolg van corona opgeschoven naar 2021.
Vanuit de Gelijke Kansen Alliantie focussen we ons op twee thema's: soepele overgangen en armoede en gezondheid.
Ja
Ook in 2020 hebben van uit de Gelijke Kansen Alliantie ingezet op de thema's soepele overgangen en armoede en gezondheid. De verdere ontwikkeling van het tieneronderwijs Spoor 10-14 en de start per januari 2021 is het voorbeeld voor wat betreft de soepele overgang. Deelnemende leerlingen hebben meer tijd en ruimte om te ontwikkelen en te leren en hun keuze te maken voor het voortgezet onderwijs. Het basisschooladvies wordt 2 jaar uitgesteld.
Op het gebied van armoede is er voor de kinderen uit gezinnen met een laag inkomen het Bosch’ kindpakket. In dit kindpakket zit bijvoorbeeld een abonnement voor de bibliotheek (voor alle jongeren tot 18 jaar) en computers voor kinderen in het voorgezet onderwijs. Daarnaast is er een aantal partners actief, zoals Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Weekje Weg. Deze initiatieven zijn erop gericht om schoolgaande, Bossche kinderen uit gezinnen met een laag inkomen mee te laten doen in de maatschappij door middel van het aanbieden van sport, culturele of sociale activiteiten.
Op het gebied van gezondheid lag de focus vanuit de Gelijke Kansen Alliantie op de aanpak van het terugdringen (ziekte)verzuim in het PO. In 2020 deden 20 basisscholen mee. Het verzuim is grotendeels teruggedrongen. Dit heeft een positieve doorwerking op de verdere loopbaan van de leerlingen . Door de aanpak worden leerlingen met problematieken eerder gezien en waar nodig wordt eerder (lichtere) ondersteuning ingezet.
Wij stimuleren de vmbo scholen om te komen tot een sterk en toekomstbestendig vmbo, zodat zij de jongeren voorbereiden op de wereld van nu en die van de toekomst.
Gedeeltelijk
Samen met de beroepsgerichte VMBO-scholen onderzoeken wij de mogelijkheden om de waardering voor het VMBO en voor de ambachten te vergroten. We hebben met de VMBO-scholen hiervoor een structurele overlegtafel ingericht. Deze aanpak maakt onderdeel uit van de Gelijke Kansen Aanpak. Als onderdeel van het Uitvoeringsplan Gelijke Kansen bereiden we in 2021 samen met de VMBO-scholen acties voor die bijdragen aan een sterk en toekomstbestendig VMBO.
Met de zeven Bossche instellingen voor mbo, hbo en wo werken we vanuit een gezamenlijke ambitie om een sterk en breed onderwijs te realiseren. We willen talenten behouden voor onze gemeente. Dit bevorderen we door van 's-Hertogenbosch een aantrekkelijke stad voor studenten te maken met een speciale aandacht voor internationale studenten.
Ja
Er is periodiek bestuurlijk en ambtelijk overleg tussen gemeente en de zeven onderwijsinstellingen. Naast de City Deal Kennis Maken worden ook andere gezamenlijke thema’s en ontwikkelingen besproken. Dit leidt tot een netwerk waarbij partners elkaar steeds beter weten te vinden. Alle onderwijsinstellingen hebben ambities voor flexibilisering van het onderwijs, meer verbinding met maatschappelijke vraagstukken en interdisciplinair werken. Vanuit Avans en het Koning Willem I College is initiatief genomen om meer met de gemeente samen te werken. In september is bestuurlijk afgesproken dat er een werksessie komt met alle zeven instellingen om bestuurlijke thema’s te benoemen voor structurele samenwerking tussen gemeente en beroepsonderwijs. In de loop van 2021 leidt dit tot een aanpak.
Vanuit de City Deal Kennis Maken werken we met onderwijsinstellingen aan interdisciplinaire innovatieve opdrachten voor studenten binnen het thema Positieve Gezondheid.
Ja
Ondanks de beperkende maatregelen door corona zijn veel projecten gestart waarbij studenten van verschillende disciplines, opleidingen en niveaus samenwerken. Voorbeelden zijn projecten over de Onderwijsboulevard, challenges over De gezonde Brabantse Stad (DBDW) en duurzaamheid, leergemeenschappen met de GGD, Novadic Kentron of over Positieve gezondheid. Binnen de gemeente is twee keer een Open Koffie georganiseerd om medewerkers te informeren over de City Deal en te zoeken naar verbindingen. Dit heeft geleid tot gesprekken over meerjarige structurele samenwerkingen tussen onderwijs en gemeente bij o.a. programma’s Duurzaamheid, Spoorzone, Vliertkwartier en Innovatiedistrict. In 2021 worden verschillende projecten uitgevoerd die steeds een verbinding hebben met positieve gezondheid. Er wordt een challenge georganiseerd over de gevolgen van corona. We onderzoeken ook de meerwaarde van samenwerking met andere Brabantse steden en de provincie voor de City Deal Kennis Maken. Het landelijk programma is verlengd tot en met 2022, mogelijk volgt een verlenging tot en met 2025.
De pilot verzuimaanpak in het Primair Onderwijs van Leerplicht in samenwerking met de GGD wordt uitgebreid naar meer scholen.
Ja
Er zijn dit schooljaar weer 10 scholen aangesloten op de aanpak, dit is conform afspraak. Bij scholen die nieuw zijn in de aanpak stijgt de aantal meldingen met 50%. Behaalde resultaat is 83%.
We gaan binnen T.O.M. de aanpak verstevigen en we kijken naar de mogelijkheden om een grotere doelgroep te bereiken.
Ja
Per schooljaar 2020-2021 draait er een pilot TOM@WORK waar jongeren van 23-27 jaar terecht kunnen voor ondersteuning naar onderwijs en/of werk. Voor de pilot zijn twee T.O.M. coaches aangesteld. Per augustus zijn trajecten gestart. Tot 31-12-2020 hebben 19 jongeren een intake gehad. Van deze 19 volgen er 12 een actief traject. 4 zijn er gaan werken, 1 is er uitgestroomd naar school, 1 is in het begin uitgevallen en 1 is niet gestart.
We vernieuwen een deel de huisvesting van basisschool De Hobbit, realiseren een uitbreiding bij HUB en gaan onderzoeken hoe de huisvesting van Het Palet en Het Bossche Broek er in de toekomst uit kan komen te zien.
Ja
KC De Hobbit, locatie aan het Laaghemaal: De vervangende permanente nieuwbouw is opgestart door het schoolbestuur ATO Scholenkring. De gemeente is aangesloten op deze ontwikkeling. HUB Rosmalen: De inpassingsstudie naar huisvesting van HUB Rosmalen in een deel van het vrijkomende Rodenborch College is opgestart door het schoolbestuur.
KC Het Stadshart en KC Zuiderster (beiden voormalig KC Het Bossche Broek): In Q4 van 2020 zijn de voorbereidingskredieten beschikbaar gekomen. De haalbaarheidsstudie voor beide locaties onder leiding van schoolbestuur Signum start in 2021. Voor KC Het Palet is in Q4 2020 besloten nieuwbouw uit te stellen in afwachting van het ondergronds brengen van de naastgelegen hoogspanningsvoorziening en herontwikkeling van het omliggende gebied. In de acute ruimtebehoefte wordt voorzien door vervanging en uitbreiding van de tijdelijke huisvesting.
Vanuit onze rol als centrumgemeente coördineren we het regionale arbeidsmarktprogramma Noordoost-Brabant Werkt 2020-2028. Vanuit die rol werken we met onderwijs, werkgevers, vakbonden en andere overheden samen aan een veerkrachtige arbeidsmarkt.
Ja
Op 19 november 2020 is de nieuwe Jongerenaanpak onderwijs-arbeidsmarkt 2021-2024 ondertekend door alle betrokken partners.
De Jongerenaanpak onderwijs-arbeidsmarkt 2021-2024 is de samenvoeging van de aanpak jongeren in een kwetsbare positie, aanpak voortijdig schoolverlaten en de aanpak jeugdwerkloosheid. Het gaat immers vaak om dezelfde jongeren alleen in een andere fase in hun leven. Door de aanpakken samen te voegen, werken we toe naar ontschotting in zowel inhoud als financiën. Het programma is een kader waarin de betrokken partners met elkaar samen werken. Met de jongerenaanpak dragen we bij aan de regionale ambitie van noordoost Brabant werkt waarin gestreefd wordt om in 2030 een regio te zijn waarin het goed wonen, werken en leven is. Een economische en sociaal sterke regio vraagt om een veerkrachtige arbeidsmarkt. Dat is een arbeidsmarkt met wendbare en weerbare mensen en organisaties, die minder gevoelig is voor conjunctuurschommelingen én waar alle mensen hun talenten benutten, zich blijven ontwikkelen en kunnen meedoen. Vanuit de jongerenaanpak dragen we aan deze ambitie bij door ernaar te streven dat alle jongeren tot 27 jaar in Noordoost Brabant een passende plek in de maatschappij hebben. De aanpak is gericht op 1. Dat jongeren een startkwalificatie behalen. Als dit voor een jongere (nog) niet mogelijk is, wordt ingezet op (duurzame) arbeidsparticipatie; 2. Het geven van kansen aan jongeren zodat zij mee kunnen doen en hun talenten kunnen benutten. Jongeren zijn zo veel mogelijk zelf in de regie en blijven zich ontwikkelen; 3. Er wordt gewerkt vanuit een jongere door het creëren van oplossingen voor en door een jongere op korte termijn en met effect; 4. Het bieden van een basis voor een leven lang ontwikkelen (LLO).
Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 09:15:28 met de export van 05/28/2021 13:14:53