Inwoners zijn gezond, zelfredzaam en zelfstandig en zijn in staat mee te doen in de samenleving.
Inwoners ervaren dat de ondersteuning vanuit de Wmo aansluit bij hun hulpvraag.
Door te werken vanuit positieve gezondheid willen we gezonde en gelukkige levensjaren toevoegen.
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2020
Realisatie 2020
Ambitie 2022
Percentage inwoners dat de gezondheid met (zeer) goed beoordeelt
81%
82%
73%
83%
Bron: Enquête Sport en Welzijn
Aantal Wmo-cliënten per 1.000 inwoners
59
<=60
66
<= 60
Bron: CBS
Percentage cliënten dat vindt dat de Wmo-ondersteuning aansluit bij hun hulpvraag
78%
79%
85%
80%
Bron: Cliëntervaringsonderzoek Wmo (O&S)
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
In Zuidoost werken we integraal samen op wonen, werken, inkomen, welzijn en zorg vanuit de behoefte van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA). Dat resulteert o.a. in onderlinge samenwerkingsafspraken en werkprocessen.
Ja
Thuis in Zuid-Oost is uitgebreid naar de rest van de stad onder de noemer Thuis in de Wijk waarbij integraal samen wordt gewerkt op het gebied van wonen, werken, inkomen, welzijn en zorg.
We ontwikkelen een inkoopstrategie vanaf 2021 voor de inkoop van (regionale) Wmo en sturen daarbij op ontwikkeling en participatie en minder op zorg alleen, volgens het concept positieve gezondheid.
Ja
De inkoopstrategie Wmo is door het college vastgesteld waarbinnen wordt gestuurd op ontwikkeling en participatie en minder op zorg alleen.
We implementeren de inkoopstrategie Lokale Inkoop Basisinfrastructuur 2020-2023 waarbij we één integrale opdracht geven voor de basisondersteuning aan de professionele organisaties Farent, MEE, GGD (voor de plustaken) en Humanitas. Verder realiseren we op specifieke thema’s doorbraken die erop gericht zijn de instroom in de specialistische hulp te beperken en afschaling vanuit de specialistische hulp te bevorderen.
Ja
De inkoopopdracht voor de basisondersteuning is gerealiseerd. In 2020 zijn we van start gegaan met één integrale opdracht voor de vier organisaties van de basisondersteuning voor een looptijd van drie jaar. Alle vier de doorbraakthema's zijn opgestart.
We werken toe naar een excellent gemeentelijk zorgbedrijf waarbij kwaliteit voor inwoners (tijdigheid en doelmatigheid van ondersteuning), vereenvoudiging en efficiëntie in de uitvoering (bij gemeente en aanbieders) voorop staan.
Gedeeltelijk
We zijn ook in 2020 volop bezig geweest om het gemeentelijke zorgbedrijf door te ontwikkelen. In 2020 herijkten we onze processen voor het verlenen van Toegang & Regie. Hiermee bereikten we een vereenvoudiging: minder deelprocessen, minder soorten documenten én bereidden we ons voor op de nieuwe vorm van toegang verlenen per 2022. Een goed voorbeeld hiervan is dat zowel de toegang, de regisseurs en de administratie, facturatie en archivering gaan werken in één systeem: Zorgned.
Een ander voorbeeld is de herijking van de subsidiesystematiek voor de informele organisaties. Hierdoor is er sprake van een eenvoudige aanvraagprocedure, integrale afweging op basis van maatschappelijke impact op de bestuurlijke prioriteiten. Met het oog op deze doelen hebben we ook de inkoopstrategie basisondersteuning die in 2019 is vastgesteld in 2020 geïmplementeerd in samenspraak met onze partners in de basisondersteuning en het jongerenwerk.
Met in- en externe partners geven we invulling aan de regierol van de gemeentelijke toegang. We maken bindende samenwerkingsafspraken die bijdragen aan een beter resultaat voor inwoners en zorgen voor meer efficiëntie in de samenwerking van de gemeentelijke toegang met andere professionals.
Ja
Met externe partners is veelvuldig contact geweest en zijn samenwerkingsafspraken gemaakt. Tevens is er afgesproken om structureel met elkaar af te stemmen, 2 keer per jaar, om deze afspraken te borgen. In 2021 wordt de regierol verder vormgegeven.
We voeren het programma Positieve Gezondheid uit. Verbinding tussen het medische en sociale domein staat hierbij centraal. We werken hierbij samen met het JBZ, de huisartsen, ouderenorganisaties en de GGZ.
Ja
We voeren het programma Positieve Gezondheid (‘meer gezonde en gelukkige jaren’) uit. En doen dat binnen de pijlers gezonde leefstijl, gezonde leefomgeving en meedoen. We werken hierbij nauw samen met oa het JBZ, de GGD, Farent en het onderwijs. Buurten en wijken vormen daarbij steeds vaker onze gezamenlijke uitvalbasis. Binnen de stuurgroep Positieve gezondheid en het programmateam Positieve Gezondheid wordt kennis en expertise van partners gedeeld en omgezet naar plannen en acties in de buurten. In geprioriteerde buurten zijn de eerste Triple I bijeenkomsten georganiseerd. Als gevolg van de coronamaatregelen zijn deze trajecten in 2020 nog niet allemaal opgestart en/of afgerond. Wanneer de maatregelen het toelaten continueren we deze aanpak.
Samen met zorgpartners als de GGD werken we aan het voorkomen van gezondheidsproblemen bij de inwoners van onze gemeente. Dat doen we o.a. door uitbreiding van de Samen gezond spreekuren en de Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)-aanpak van de GGD te verbreden naar ook volwassenen.
Gedeeltelijk
De samenwerking met de GGD en andere zorgpartners is voorgezet. De JOGG-aanpak is verlengd (tot 2023) en verbreed naar 0-100 jaar. Samen met de GGD is een JOGG-aanpak opgesteld voor 2021-2023 die aansluit bij het programma Positieve Gezondheid. Het aantal Samen Gezond spreekuren is als gevolg van corona niet uitgebreid. Deze gesprekken worden geëvalueerd.
Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 09:15:28 met de export van 05/28/2021 13:14:53