Versterken van (overheids-)participatie en meer recht doen aan de betrokkenheid van inwoners. Door onder meer deze bestuursperiode een Bosch model te ontwikkelen;
Actief deelnemen aan samenwerking in de regio en verantwoordelijkheid blijven nemen als centrumstad;
Een actieve lobby richting Den Haag en Brussel om goed in te spelen op (inter-)nationale ontwikkelingen en beter benutten van cofinancieringsmogelijkheden vanuit provincie, Rijk en EU;
Als college zichtbaar en toegankelijk zijn en een effectieve samenwerking met de gemeenteraad stimuleren;
Het doorontwikkelen van de wijk-, buurt- en dorpenregeling (WBD) door het onderwerp ‘groen’ te incorporeren;
Doorontwikkeling bedrijfsconcept door digitalisering en aansluiting communicatie
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2020
Realisatie 2020
Ambitie 2022
Percentage inwoners dat het (helemaal) eens is met de stelling: “Ik weet wie de burgemeester en wethouders zijn”.
44%
46%
40% (2019)
48%
Bron: Omnibusenquête (O&S)
Percentage inwoners dat het (helemaal) eens is met de stelling: ”De gemeente draagt samen met bewoners zorg voor de ontwikkeling in buurten en wijken.
37%
39%
35% (2019)
40%
Bron: Omnibusenquête (O&S)
Percentage inwoners dat het (helemaal) eens is met de stelling: “de gemeente is geïnteresseerd in de mening van haar burgers”
57%
59%
59% (2019)
60%
Bron: Omnibusenquête (O&S)
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
In 2018 zijn de besturingsfilosofie en het bedrijfsconcept herzien en vastgelegd. Ook in 2020 ontwikkelen we deze door: zo leggen we in het programma ‘Buitengewoon Bosch’ de nadruk op de digitale ontwikkelingen en data. Deze bieden uitdagingen en kansen voor onze organisatie en inwoners. Ook in onze communicatie, dienstverlening en het beschikbaar stellen van informatie sluiten we hierop aan. Het uitgangspunt is: digitaal met de mens centraal. Hierbinnen hebben we aandacht voor onder meer:
verder digitaliseren en toegankelijk maken van de gemeentelijke dienstverlening en communicatie;
monitoring van het gebruik en de toegankelijkheid van de website rekening houdend met de wetgeving op het gebied van privacy;
gebruik nieuwe informatietechnologie;
inzet van sociale media;
waar gewenst of noodzakelijk: maatwerkgerichte informatievoorziening
Ja
We hebben stappen gezet om de toegankelijkheid van de gemeentelijke website ’sHertogenbosch.nl en het verdere gemeentelijke online-landschap te verbeteren. De gemeentelijke sociale mediakanalen maken we voortdurend up-to-date. Het borgen van privacy staat daarbij hoog in het vaandel. In de communicatie rondom de coronapandemie zijn zowel digitale en social media kanalen als offlinekanalen (gemeentepagina’s in de Bossche omroep) volop ingezet. Het organisatieontwikkeltraject Buitengewoon Bosch gaat digitaal was een tweejarig programma en is inmiddels afgesloten en deels geïntegreerd in de strategische ICT agenda. De nieuwe thema’s van organisatieontwikkeling zijn opgavegericht werken, eenvoud en persoonlijk leiderschap onder de naam Slagkracht. In 2020 zijn we hiermee gestart en in 2021 gaan we hiermee verder. Door de coronacrisis zijn deze 3 thema’s in urgentie alleen maar toegenomen. Maar aangezien we ook verder willen met digitalisering en datagedreven werken is de ontwikkeling op dit terrein voor de interne organisatie inmiddels als onderdeel opgenomen op de strategische ICT agenda. Een multidisciplinair team werkt samen aan het realiseren van deze agenda. Er is in 2020 een nulmeting digitale vaardigheden voor alle medewerkers inclusief e-learning modules aangeboden en een leergang leiderschap bij digitale transformaties gestart. In 2021 start de 2e groep. Ook wordt in 2021 als pilot de functie van Chief Data Officer opengesteld om onder andere het datagedreven werken verder door te ontwikkelen.
We ontwikkelen deze bestuursperiode een Bosch model om participatie te bevorderen. Het gaat om een werkwijze waarmee we vanuit #samen, daar waar mogelijk, meer ruimte bieden aan initiatieven uit de samenleving en meer vraaggericht gaan werken. In 2020 gaan we verder experimenteren met nieuwe instrumenten, ook in lijn met de Omgevingswet. Ook in het traject ’s-Hertogenbosch Centraal (Toekomstagenda van, voor en door ’s-Hertogenbosch) zetten we in op participatie. Bij de inrichting van dit proces beogen we een brede maatschappelijke betrokkenheid.
Gedeeltelijk
Ook in 2020 hebben we als organisatie ervaring opgedaan met vele participatietrajecten. Door corona waren fysieke informatieavonden vaak onmogelijk. We hebben ontdekt welke nieuwe mogelijkheden online participatie biedt: van één specifieke avond naar online meedoen als het je schikt en dat we ook grotere groepen mensen kunnen bereiken. Met maatwerk passen we participatievormen toe om ruimte te bieden aan initiatieven uit de samenleving.
We blijven onze verantwoordelijkheid nemen als centrumgemeente in de verschillende samenwerkingsverbanden in de (sub)regio. Ook in bovenregionale en landelijke netwerken zijn we actief en zoeken we naar samenwerking rond concrete opgaven die wij niet alleen kunnen oplossen:
We dragen actief bij aan onder andere de voorbereiding van de nieuwe strategische agenda’s voor de regio Noordoost-Brabant en AgriFood Capital, en de voortzetting van de regionale samenwerking op het gebied van de arbeidsmarkt (AgriFood Capital Werkt!).
In het bestuurlijk netwerk BrabantStad werken we verder aan de invulling en uitvoering van de Stedelijke Agenda BrabantStad. We bezien ook op welke onderwerpen we gezamenlijk – B5-steden en provincie – kunnen optrekken in de lobby richting Den Haag en Brussel.
Ja
De regionale agenda’s zijn begin 2020 succesvol aangenomen, en daarna zijn we ook gestart met de uitvoering. Dit geldt ook voor de start van de uitvoering van de regiodeal: ondanks corona is deze goed van start gegaan, en hebben we in deze tijd een kassier-functie succesvol ingericht voor de hele regiodeal. In BrabantStad-verband is verder gewerkt aan de uitvoering van de Stedelijke Agenda BrabantStad en lobby. Voorbeelden zijn een gezamenlijk bid voor de toekomst van het openbaar vervoer en de samenwerking (ook met het Rijk) op het vlak van duurzame verstedelijking.
In 2020 werken we verder aan een public affairs-agenda en lobby-actieplan. Hierin nemen we nadrukkelijk ook de lobby richting Den Haag en Brussel op. In het jaarverslag maken we melding van de lobbyactiviteiten. We zetten de wijk-, buurt- en dorpenregeling (WBD) in om de leefbaarheid (sociaal, fysiek en veilig) te stimuleren. Binnen het stedelijk WBD-budget worden City Boost initiatieven van jongeren gefaciliteerd.
Ja
In 2020 hebben we verder gewerkt aan onze positionering en profilering in Brussel en Den Haag. Er zijn verschillende procesresultaten geboekt, bijvoorbeeld op het PHS-dossier waar we de landelijke actiegroepen met onze inzet vol in positie hebben gebracht. Ook hebben we ons stevig opgesteld in de financiële perikelen van (grote gemeenten) en hebben we daar in mei/juni een voortrekkersrol in vervuld binnen de G40. Zie verder ook de corona-paragraaf. In overleg met bestuur is voorlopig afgezien van het opstellen van een actieplan: onze lijn is om via het uitvoeren van acties en het signaleren en pakken van kansen aan de slag te gaan.
De gemeente ’s-Hertogenbosch is in 2020 startplaats van de tweede etappe van het internationale wielerevenement Vuelta 2020. Wij zetten in op een veilige en een voor het publiek goed bereikbare etappe. Vooraf en tijdens dit evenement werken we aan een breed activatieprogramma op het gebied van sport / fietsen en wielrennen. Maar daarnaast op het gebied van cultuur(historie) en ’s-Hertogenbosch als kennis- en datastad.
Nee
De start van de Vuelta 2020 in ons land is vervallen door de coronapandemie. In het eerste half jaar van 2021 wordt duidelijk of de Vuelta 2022 naar Nederland komt en ook de start van de tweede etappe naar ’s-Hertogenbosch. Indien dat het geval is, pakken we de organisatie in de loop van 2021 weer volledig op.
Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 09:15:28 met de export van 05/28/2021 13:14:53